sobota, 4 listopada 2017

CONGEE Z DZIKIEGO RYŻU i BAKALII



Tym razem dla odmiany zamiast owsianki, na śniadanie proponuję smaczne congee z dzikiego ryżu i bakalii.
Choć dziki ryż nie należy do produktów najtańszych, to jednak warto zaopatrzyć się nawet w niewielką jego ilość, choćby po to aby urozmaicić nasze śniadaniowe menu
i przynajmniej raz w tygodniu przygotowywać sobie smaczną porcję pożywnego ryżu.
Dziki ryż jest zbożem, które zaraz po owsie zawiera najwięcej białka - ponad 14 g w 100 g. Wzmacnia nerki, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, fosforu, a także manganu i cynku.
W połączeniu z daktylami, orzechami i sezamem to prawdziwy zastrzyk zdrowia i energii.


Składniki:

100 g dzikiego ryżu
600 ml wody
szczypta soli
2 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki bakalii
cynamon
2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:

Do garnka sypiemy ryż, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 40 minut.
Do ugotowanego ryżu wlewamy mleko, dodajemy bakalie, cynamon i jeszcze raz gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Gotowe congee możemy podać z domowymi konfiturami lub z rozpuszczoną czekoladą.


2 komentarze: