niedziela, 17 września 2017

WEGAŃSKA TARTA Z MANGO



Co prawda o tej porze roku większość z nas preferuje słodkości prosto z piekarnika, pachnące jabłkami i cynamonem. 
Ja jednak dla przypomnienia letnich  smaków chciałabym namówić Was do wypróbowania tego wyjątkowego a zarazem prostego w przygotowani deseru, który swym smakiem przypomina  tradycyjne indyjskie lassi.
Nieco urozmaicone bo z dodatkiem białej czekolady, mleka kokosowego i kakaowego grenache.
Zapraszam!


Składniki:

2 szt. dojrzałego mango
1 puszka mleka kokosowego
 200 g białej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g pełnoziarnistych ciastek
2 łyżki oleju kokosowego
2,5  łyżeczki agar agar

Kakaowe grenache:

1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, połączyć, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy.


Przygotowanie:

Ciastka zmielić w blenderze, dodać olej kokosowy, starannie połączyć. 
Następnie wyłożyć nimi  równomiernie dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Tak przygotowany spód umieścić w lodówce.
Mango obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do blendera dokładnie zmiksować następnie odlać 1/2 szklanki. 
Do pozostałej pulpy dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i ponownie zmiksować.
Całość przelać do garnka, dodać rozpuszczone w 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki agaru i zagotować.
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztopić czekoladę.
 Porcjami ciągle mieszając dodawać do zmiksowanej i przestudzonej masy z mango.
Na wcześniej przygotowany spód wylać lekko przestudzone czekoladowe granche, odstawić do schłodzenia.
 Następnie wylać masę z mango i ponownie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
Pozostałą 1/2 szklanki pulpy  przelać do małego rondelka, dodać rozpuszczony w dwóch łyżeczkach wody agar (1/2 łyżeczki), zagotować, przestudzić, a następnie wylać jako ostatnią dekoracyjną  warstwę na wierzch zastygniętej  tarty.
Foremkę ponownie umieścić w lodówce.
Gotowy deser dowolnie udekorować.

1 komentarz: