niedziela, 25 czerwca 2017

DOMOWA GALARETKA TRUSKAWKOWA



Któż z nas nie lubi smacznej i aromatycznej owocowej galaretki?
Sklepowe półki aż uginają się od tego typu asortymentu.
Kuszą pięknymi opakowaniami i kombinacją wymyślnych smaków.
Lecz każdy kto dba o siebie i choćby w minimalnym stopniu przywiązuje wagę do tego co je, jest świadomy, że za pięknymi opakowaniami kryje się całe mnóstwo chemii, bynajmniej nie mającej nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
Tradycyjnie mając na względzie własne zdrowie i dobre samopoczucie zachęcam do przygotowania domowej wegańskiej galaretki truskawkowej bez sztucznych dodatków i konserwantów, zagęszczonej agarem.
Przygotowuję ją w dwóch wersjach: jedną z całymi kawałkami owoców i drugą klarowną.
Tę z owocami zazwyczaj jemy samą, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości kokosowej bitej śmietany, natomiast klarowną wykorzystuję jako aromatyczny dodatek do deserów, ponieważ jest plastyczna i z łatwością daje się kroić przez co nasze desery możemy w dowolny i fantazyjny sposób komponować!


Składniki:

1/2 kg truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 litra wody
sok z połowy limonki
1 czubata łyżeczka agar agar

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół mniejsze pozostawić w całości.
Przełożyć do garnka zasypać cukrem, dodać sok z limonki i dusić na wolnym ogniu 15 min.
Następnie dodać wodę i zagotować.
Następnie dodać rozrobiony w 1/4 szklanki zimnej wody agar wlać, do truskawek i zagotować.
Część galaretki można przelać przez gęste sitko, wówczas otrzymamy galaretkę klarowną, a pozostałą pozostawić z owocami.
Gotową galaretkę przelać do szklanych pojemniczków i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz