wtorek, 28 lutego 2017

OBIADOWY RECYKLING - SMACZNY KEBAB



Po czwartkowym obżarstwie pora na nieco lżejsze danie.
Tym razem proponuję prosty i bardzo smaczny domowy, buraczano-ziemniaczany kebab.
Do przygotowania tego dania idealnie nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia i sałatka z gotowanych buraczków (taka tradycyjna, z cebulką i oliwą, jaką zazwyczaj podaje się do obiadu).
Wówczas do gotowych składników wystarczy dodać nieco mąki z ciecierzycy, niewielką ilość przypraw, połączyć w jednolitą masę, uformować zgrabne kebaby, a następnie usmażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
Gotowe są chrupiące i aromatyczne, poza tym smakowicie prezentują się
zawinięte w pitę lub podane z sałatką ze świeżych warzyw.


Składniki:

1 szklanka gotowanych ziemniaków
1 szklanka gotowanych buraków lub sałatki z buraków
1 cebula
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub widelcem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać paprykę, oregano i delikatnie podsmażyć.
 Następnie dodać cebulę i czosnek, połączyć i dalej smażyć jeszcze 3-4 minuty na wolnym ogniu.
Do miski przełożyć ziemniaki , buraki, mąkę, podsmażoną i przestudzoną cebulę i czosnek, całość dokładnie połączyć, a następnie formować niewielkie kebaby.
Obtoczyć w mące z ciecierzycy i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego!

3 komentarze: