sobota, 21 stycznia 2017

MUS Z CIECIERZYCY A LA HUMMUS



Zazwyczaj w tygodniu przygotowuję hummus według mojego wypróbowanego przepisu. Do tego celu jak zapewne większość z Was używam ciecierzycy konserwowej.
Całą zawartość słoika wraz z pozostałymi składnikami umieszczam w blenderze, a dla uzyskania gładkiej kremowej konsystencji dodaję odrobinę wody.
Ostatnio jednak dokonałam niesamowitego odkrycia, a
mianowicie aby pasta wyszła puszysta i aksamitna, wystarczy dodać aquafabę ubitą na sztywną pianę.
W taki sposób, możecie przygotować każdą roślinną pastę.
Mus smakuje doskonale podany tradycyjnie z pieczywem lub, co osobiście preferuję i polecam, z dodatkiem pieczonych warzyw.


Składniki:

400 g konserwowej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki pasty tahini
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć. Uzyskaną wodę (aquafabę) ubić za pomocą miksera na sztywną pianę.
Ciecierzycę oraz pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować.
Na koniec do gotowej pasty dodać aquafabę i jeszcze raz zmiksować. 
Hummus przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni.

1 komentarz:

  1. Mniam!! Wygląda apetycznie:) ..w sumie to nie jadałam hummusu z warzywami pieczonymi;) kiedyś spróbuję! Pozdrawiam cieplutko:)

    Ps ..a tak z całkiem innej "beczki", to polecam kanał Zbigniewa Popko na YT, jest tam wiele wieeele darmowych pomocnych "informacji" i nie tylko:) Wiem, że to, o czym tam mowa nie spasuje każdemu, ale wiem, że jest użyteczne i pomocne w wielu, często dość subtelnych życiowych sprawach.
    https://www.youtube.com/user/popkozbigniew/videos

    OdpowiedzUsuń