wtorek, 5 kwietnia 2016

WIOSENNE ROLADKI Z BAKŁAŻANA



Wiosna zagościła już u nas na dobre więc każdą wolną chwilę spędzamy aktywnie na świeżym powietrzu korzystając z ciepłych promyków słońca. Niebawem rozpocznie się sezon pikników i grillowania. Dzisiejszy przepis przygotowałam właśnie z myślą o nadchodzącym sezonie. Pomysł na wiosenne roladki z grillowanego bakłażana i pasty orzechowej zaczerpnęłam z tradycyjnego przepisu kuchni gruzińskiej. Podstawowy przepis nieco urozmaiciłam dodając do farszu suszone pomidory, świeże kiełki, cienkie paseczki marchewki i nieco sałaty. O tej porze roku roladki z zielonymi i świeżymi dodatkami wyglądają zachęcająco i zdecydowanie lepiej smakują.


Składniki:

2 świeże bakłażany
po 1/3 szklanki:
-orzechów włoskich
-prażonych migdałów
-suszonych pomidorów w zalewie olejowej
2 ząbki czosnku
garść posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

ponadto: kiełki, marchew, sałata


Przygotowanie:

Bakłażana pokrój na plastry o grubości około 3 mm, oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Następnie papierowym ręcznikiem usuń nadmiar powstałej wody.
Na patelni grillowej obsmaż plastry z każdej strony po ok. 1 min.
Do blendera wsyp orzechy, migdały, pomidory, pozostałe przyprawy, dodaj 2 łyżki oleju, sok z cytryny i wodę. Całość zmiksuj.
Każdy plaster posmaruj niewielką ilością pasty orzechowej, dodaj odrobinę pokrojonej w paski marchewki, sałatę, kiełki i zawiń.

Gotowe roladki najlepiej odstawić na 1 h w chłodne miejsce.


1 komentarz: