piątek, 1 kwietnia 2016

STIR - FRY Z DZIKIEGO RYŻU I WARZYW



Dzisiejsza propozycja to smaczne połączenie brązowego ryżu i świeżych, lekko podsmażonych warzyw. Już jakiś czas temu wprowadziłam urozmaicenie i zdecydowanie częściej w tego typu daniach ryż biały zastępuje brązowym lub dzikim, przede wszystkim ze względu na jego właściwości odżywcze i prozdrowotne. Brązowy ryż jest dużo lepszym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny i jest wolno trawiony, przez co daje uczucie sytości przez dłuższy czas. W smaku jest lekko orzechowy i pachnie bardzo zachęcająco. Ten gatunek z powodzeniem można wykorzystać także do przygotowania dań sałatkowych lub risotto, choć trzeba przyznać, że nie absorbuje on smaku warzyw i przypraw tak jak przeznaczony do tego celu arborio. Daje za to możliwość wypróbowania nowego, niemniej ciekawego połączenia składników i smaku.


Składniki:

1 szklanka brązowego ryżu
250-300 g dowolnych świeżych warzyw (brokuły, marchew, papryka, cebula...)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sezamu
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
 
Do garnka wlać dwie szklanki wody, posolić i zagotować.
Wsypać opłukany pod bieżącą wodą ryż i gotować do miękkości około 30 minut.
Po tym czasie ściągnąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Warzywa oczyścić i pokroić w niewielkie cząstki.
Na patelni typu wok rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego wsypać pokrojone warzywa i podsmażyć na silnym ogniu przez około 5 minut.
Warzywa połączyć z ryżem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Całość delikatnie połączyć, a na koniec posypać sezamem.

2 komentarze: