Dzisiejsza propozycja jest
wariacją na temat tradycyjnej greckiej musaki. Standardowo danie
wykonywane jest z bakłażana pokrojonego w cienkie plastry, z
dodatkiem mięsa mielonego i pomidorów. W mojej modyfikacji
bakłażana zastąpiłam pieczonymi burakami, natomiast farsz
wykonałam z podsmażonych świeżych grzybów shitake i kaszy
gryczanej. Potrawę wykończyłam sosem a la beszamelowym z mleka
kokosowego z dodatkiem mąki z ciecierzycy i przypraw, który po
upieczeniu tworzy chrupiącą smaczna warstwę i jednocześnie
izoluje farsz przed wysuszeniem. Warzywna musaka doskonale smakuje
podana zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Składniki:
4 średniej wielkości
upieczone buraki
3/4 szklanki kaszy
gryczanej ugotowane w 2 szklankach osolonej wody
1/2 szklanki pomidorów
konserwowych
150 g świeżych grzybów
shitake
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Na sos:
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki mąki z
ciecierzycy
szczypta gałki
muszkatołowej
sól do smaku
płatki migdałowe
Mleko przelać do
wysokiego pojemnika dodać mąkę z ciecierzycy, sól, gałkę
muszkatołową i całość dokładnie połączyć
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm natłuścić i odstawić.
Na patelni rozgrzać 2
łyżki tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić,
dodać posiekane grzyby i smażyć około 5 minut. Następnie dodać
pomidory, kaszę gryczaną i 1/3 sosu z mleka kokosowego i połączyć.
Buraki pokroić na
cieniutkie plasterki, wyłożyć cienką warstwą spód i boki
naczynia żaroodpornego. Następnie wsypać około 2 cm warstwę
kaszy, przykryć warstwą buraków i ponownie wsypać porcję kaszy i
przykryć warstwą cienko pokrojonych buraków. Wierzch potrawy polać
sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180C
przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz