poniedziałek, 8 lutego 2016

GRILLOWANA BRUKSELKA W KREMIE Z BIAŁYCH WARZYW



Pomysł na dziś... Aksamitna i kremowa zupa na bazie świeżych białych warzyw. W zupie dominuje smak  zdrowej i smacznej rzepy, delikatnej rzodkiewki oraz pora. Dodatkowo aromat wszystkich warzyw podkreśla niewielka ilość cydru. Gotowy krem doskonale komponuje się podany z grillowanymi brukselkami.


Składniki:

1 średni por (biała część)
1 średnia pietruszka
1/2 selera
2 rzepy
2 białe rzodkiewki
1/2 szklanki cydru
500 ml bulionu warzywnego
200 g świeżej brukselki
kilka ziaren kolendry
szczypta kuminu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki tłuszczu kokosowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa poza brukselką obrać i pokroić w kostkę.
2. Na patelni lub w rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu kokosowego, wsypać kumin, ziarna kolendry i podsmażyć.
3. Dodać wcześniej przygotowane warzywa i całość podsmażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Całość podlać bulionem, zmniejszyć ogień i tak pod przykryciem gotować 30 minut.
5. Następnie dodać  pół szklanki cydru i ponownie zagotować.
6. Lekko przestudzone warzywa zmiksować na gładko blenderem.
7. Brukselki obrać z wierzchnich listków, przekroić wzdłuż i opłukać pod bieżącą wodą.
8. W garnku zagotować 2 litry wody, posolić i wrzucić do wrzątku wcześniej przygotowane brukselki na około 2 minuty.
9. Następnie odcedzić na durszlaku.
10. Połówki brukselek układać na rozgrzanej grillowej patelni i piec, aż się przyrumienią.
11. Podawać z gorącym białym kremem. 


5 komentarzy:

  1. Ale wykwintnie brzmi. :) Brukselka to ogólnie takie warzywo, za którym nie przepadam, ale na to mogłabym się skusić :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje!:) Brukselka posiada dość specyficzny smak, mnie osobiści nie przeszkadza bynajmniej,często gości na moim stole :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jak czytam to aż mam ochotę to zjeść natychmiast niestety muszę poczekać na brukselkę.
    Jestem na twoim blogu po raz pierwszy ale już zostanę jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłów i wykonania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu jest mi bardzo miło i ciesze się ze spodobały się Tobie moje przepisy :) Zapraszam na bloga jak najczęściej! Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego dnia :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń