sobota, 15 sierpnia 2015

WEGAŃSKI PAPRYKARZ



Paprykarz doczekał się wielu różnorodnych wersji, a także całkiem nowych i smacznych odsłon. Tradycyjnie zawiera tłustą makrelę, ryż i przecier pomidorowy. Moja propozycja to przede wszystkim duża ilość pieczonej papryki, odrobina pomidorów, mleka kokosowego, ziół i ryżu basmati. Paprykarz jest jest bardzo smaczny, aromatyczny i lekki. Możemy łączyć go z pulpetami warzywnymi, z tofu, z falafelem lub tradycyjnie - z pieczywem. Wyśmienicie smakuje na zimno.


Składniki:

1 szklanka ryżu basmati
400 ml sosu paprykowo - kokosowego
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1/2 łyżeczki garam masali
sól, pieprz do smaku
natka świeżej pietruszki lub bazylii

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować do miękkości w dwóch szklankach osolonej wody.
2. Lekko przestudzić i połączyć z sosem paprykowo-kokosowym.
3. Dodać zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki lub listki bazylii oraz przyprawy.
4. Całość wymieszać i zagotować.
5. Podawać na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz