sobota, 8 sierpnia 2015

FROZEN FRUITS



Arbuz, melon miodowy i melon zielony bez wątpienia kojarzą się z latem. Pięknie, świeżo i orzeźwiająco pachną, gaszą pragnienie, są niskokaloryczne i do tego bardzo smaczne.

Słodycz arbuza i melona świetnie kontrastuje ze smakami: kwaśnym, słonym i ostrym, dlatego też owoce te doskonale nadają się jako dodatek do orzeźwiających sałatek. Idealną propozycją na upały jest również orzeźwiający sorbet z arbuza lub melona, który pojawi się tutaj niebawem.

Moja dzisiejsza propozycja to przede wszystkim coś co ucieszy najmłodszych, ale nie tylko. Dzieci  z większą chęcią sięgają po owoce i warzywa, jeśli podamy je w ciekawy i przyciągający wzrok sposób.


Składniki:

1/4 arbuza
1/2 melona miodowego
1/2 melona zielonego
200 g gorzkiej czekolady
sezam, orzechy, wiórki kokosowe, chili

Sposób przygotowania:

1. Owoce kroimy na różnej wielkości kawałki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy kawałki owoców i obsypujemy bakaliami.
4. Tak przygotowane układamy na tacce wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny.


2 komentarze:

  1. Czadowo wygląda! Takie desery to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie.
    Chyba nawet sama coś takiego zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń