wtorek, 5 maja 2015

JAGLANE TABBOULEH



Tabbuleh - tradycyjna sałatka libańska z kaszy kuskus z dodatkiem świeżych pomidorów, ogórka, papryki i cebuli. Za tradycyjną wersją osobiście nigdy nie przepadałam z racji tego, że kasza kuskus nie należy do moich ulubionych produktów.

Wystarczy zrobić jednak małą podmianę, aby potrawa nabrała zupełnie innego smaku i charakteru. Kaszę kuskus zastąpiłam kaszą jaglaną, którą uwielbiam, a świeżego ogórka  pachnącym, aromatycznym kiszonym. Sałatka wyszła bardzo dobra, w nowej ciekawej i ( moim zdaniem) smacznej odsłonie.


Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 średnie pomidory
2 średnie kiszone ogórki
1 świeża czerwona papryka
1 średnia cebula
sok z połówki cytryny
garść siekanej natki pietruszki lub kolendry
garść siekanego szczypiorku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, w proporcjach 2 szklanki wody na szklankę kaszy.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
3. Kiszone ogórki i  paprykę i kroimy w kostkę.
4. Pozostałe składniki (cebulę, szczypiorek i pietruszkę) siekamy drobno.
5. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, olej, sok z cytryny i wszystko razem łączymy.
6. Gotową sałatkę szczelnie przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz