sobota, 6 września 2014

PIECZONA PAPRYKA




Dziś przedstawię Wam  prosty sposób na smaczną, pieczoną paprykę.  Przygotowana w takiej formie zachowuje całe bogactwo smaku i aromatu. Po upieczeniu skórka z łatwością daje się usunąć, a papryka jest bardzo delikatna, a jednocześnie nie rozlatuje się. Polana smacznym sosem uzyskanym podczas pieczenia nabiera dodatkowych walorów smakowych . Podajemy w formie przystawki lub jako dodatek do zapiekanek, sałatek, makaronów. Może również posłużyć jako składnik hummusu. Polecam!




Składniki:

1 kg papryki
oliwa z oliwek
sól





Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy i osuszamy. Każdy strąk smarujemy dokładnie oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 C . Następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczoną paprykę studzimy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, palcami rozrywamy na kawałki i układamy na talerzu lub w słoiku.  Zalewamy powstałym podczas pieczenia sosem. Dodatkowo można dodać świeże zioła, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego !



2 komentarze:

  1. Uwielbiam smak i konsystencję pieczonej papryki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczona papryka ma swój niepowtarzalny smak. Najcudowniejszy jest zapach który rozchodzi się po całym domu podczas jej pieczenia :)

      Usuń