sobota, 15 marca 2014

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Coś szybkiego, sycącego i pysznego do pieczywa i nie tylko. Pasta z soczewicy, tahini i pasty curry.




Składniki:

2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki tahini
1 łyżka pasty curry może być 1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta i sucha można dodać 1/4 szklanki zimnej wody. Gotową pastę przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie - uwielbiam domowe pasty. :) Jeśli znajdziesz czas - zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) oczywiście skorzystam z zaproszenia :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! To jest to co mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie i ja również bardzo lubię :) nigdy ich nie kupuje zawszę robię sama :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł! Dzisiaj wypróbowałam, tyle że dodałam jeszcze ząbek czosnku i szczyptę ostrej papryki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń