czwartek, 27 marca 2014

FASOLKA I BAKŁAŻAN





Dzisiejsza propozycja to danie jednogarnkowe, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Fasola a la lobio z duszonym bakłażanem, prażonymi nerkowcami z dodatkiem świeżej  chrupiącej marchewki.




Składniki:

1,5 szklanki fasoli białej lub czerwonej drobnej
2 bakłażany
1 cebula
1 szklanka drobno pokrojonej marchewki
1 szklanka prażonych nerkowców
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
Po pół łyżeczki kurkumy, kminku, imbiru
2 łyżki oleju
liść laurowy
sól do smaku
1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do nasiąknięcia na całą noc. Tak przygotowaną fasolę płuczemy, zalewamy ponownie wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Bakłażany myjemy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy do średniej temperatury olej, wsypujemy przyprawy: paprykę, kurkumę, kminek, imbir, liść laurowy. Wszystko podsmażamy. Dodajemy bakłażany i cebulę, smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy pół szklanki bulionu, sos sojowy, syrop klonowy lub miód. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę, wszystko dokładnie łączymy, dolewamy pozostały bulion i dalej dusimy przez 30 minut. Tuż przed podaniem wsypujemy  szklankę drobno posiekanej marchewki , szklankę prażonych nerkowców i sok z cytryny. Staranne mieszamy,  natychmiast podajemy.



2 komentarze: