wtorek, 18 marca 2014

BOCZNIAKI W TEMPURZE





Dzisiejsza propozycja to boczniaki  smażone w tempurze z cieciorki. W tradycyjnym przepisie do zrobienia ciasta  używa się maizeny i mąki pszennej. Ponieważ lubię eksperymentować pomyślałam,  że może warto spróbować użyć mąki z cieciorki. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Grzyby wyszły bardzo dobre,  chrupiące i co istotne nie nasiąknięte tłuszczem jak zazwyczaj ma to miejsce w tego typu przekąskach. Okazuje się, że tempura może mieć bardzo szerokie zastosowanie. Również przypadku migdałów i  orzechów sprawdza doskonale, ale o tym w następnym wpisie.




Co do samych boczniaków, są to grzyby pochodzące z Chin i są wartościowym elementem diety nie tylko ze względów smakowych, ale również dlatego, że posiadają wartości prozdrowotne. Zawierają niezbędne aminokwasy egzogenne, potas i wapń, witaminy z grupy B i D. Wartość kaloryczna boczniaków to tylko 35-50 kcal w 100 g, a dodatkową zaletą jest niska zawartość tłuszczu, więc dla osób dbających o linię będą doskonałym uzupełnieniem diety.

Składniki:

300-400 g boczniaków
1 szklanka lodowatej wody mineralnej
0,5 szklanki mąki z cieciorki
sól
papryka pikantna, papryka słodka, zioła (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Z wody, mąki, soli i przypraw robimy ciasto podobne do naleśnikowego. Następnie zamaczamy w nim grzyby tak aby kapelusze były dokładnie pokryte masą i wrzucamy na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy kilka minut aż uzyskają zloty kolor. Podajemy z surówkami, ryżem, kasza lub innymi dodatkami w zależności od indywidualnych preferencji.




2 komentarze: