czwartek, 20 lutego 2014

CHILI CON SOJA



Danie popularne na całym świecie, pochodzące z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Zazwyczaj przygotowuje się je z różnego rodzaju papryki chili, cebuli, mięsa wołowego mielonego lub drobno siekanego, czosnku i pomidorów. W moim przepisie mięso zastąpiłam soją teksturyzowaną i dodałam fasolę. Danie jest pikantne i bardzo sycące.



Składniki:

2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli (użyłam Aura)
1 szklanka soi teksturyzowanej
1 szklanka pokrojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża papryka słodka
3-4 papryczki chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Na średnio rozgrzany tłuszcz wsypujemy paprykę suszoną i kminek, podsmażamy, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Mieszamy i dalej smażymy przez około 2 minuty a następnie dodajemy fasolę, soję, sos sojowy, pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, sos chili, cukier, sól do smaku. Wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz