wtorek, 17 grudnia 2013

BURGERY Z OKARY I RYŻU


Od kilku miesięcy samodzielnie robię mleko sojowe. Po wyciśnięciu mleka z nasion pozostaje spora ilość masy sojowej, czyli okary. Ponieważ w kuchni staram się marnować jak najmniej postanowiłam wykorzystać i ją. W ten sposób okara została główną bohaterką mojego dzisiejszego dania – wegańskich burgerów.



Składniki:

400 g okary
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka curry
2 ząbki czosnku
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w dwóch szklankach bulionu warzywnego z dodatkiem kurkumy. Studzimy i dodajemy okarę i pozostałe składniki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem starannie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce lub otrębach i smażymy na złoty kolor. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Ale fajne, u mnie niestety z braku czasu i okary brak, ale na początek mogę coś pokomboniwać z tofu, dziękuję za inspiracje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń