sobota, 21 września 2013

RISOTTO IMBIROWO-CYTRYNOWE


Risotto to kolejna prosta i smaczna potrawa. Moja wersja za sprawą mieszanki imbiru, goździków, cynamonu i cytryny smakowo nawiązuje do kuchni indyjskiej. Podczas przygotowywania risotto należy pamiętać o tym, aby wybrać odpowiedni ryż. Ryż do risotto powinien posiadać lekko zaokrąglone ziarenka, które będą dobrze wchłaniać aromat potrawy. Osobiście używam odmiany Arborio, która jest stworzona do tego typu dań.


Składniki:

300 g ryżu Arborio
100 g parmezanu
1 l bulionu warzywnego
150 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 cebula
Korzeń świeżego imbiru(ok 4-5 cm)
1 cytryna
2 suszone goździki, szczypta cynamonu. chili , kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy jedną łyżkę masła i rozgrzewamy. Następnie dodajemy goździki, szczyptę cynamonu, drobno posiekaną cebulkę, którą należy zeszklić. Dodaj suchy ryż i podsmażaj ciągle mieszając, aż stanie się szklisty. Wlewamy 1/3 bulionu i na małym ogniu mieszamy dopóki się nie wchłonie. Następnie dodajemy po raz kolejny 1/3 bulionu i starty na tarce imbir. Dalej mieszamy aż do wchłonięcia bulionu. Następnie dodajemy pozostały bulion i podgrzane wino. Całość gotujemy 25 minut, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Po upływie 25 minut zdejmujemy całość z ognia, dodajemy łyżkę masła, parmezan, sok i otartą skórkę z cytryny, szczyptę chili. Na koniec wszystko mieszamy i gotowe. Danie dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz